Dieta in Boala renala cronica

tn_rinichi_dieta_diabet-20130822-155544

Obiectivele terapiei nutritionale:

  • Diminuarea sarcinii renale si incetinirea progresiei bolii
  • Prevenirea simptomelor si complicatiilor uremiei
  • Restaurarea sau mentinerea unui status nutritional optim
  • Restaurarea si mentinerea echilibrului hidroelectrolitic

Informatii necesare

  • Simptome de uremie
  • Impactul simptomelor asupra ingestiei  alimentare si a statusului nutritional
  • Modificari dietetic determinate de IRC si simptomele ei( alimente evitate/preferinte)
  • Alimente bine/prost tolerate
  • Cantitatea si calitatea proteinelor consumate zilnic( daca au valoare biologica mare sau mica)
  • Adecvarea aportului caloric( f important pentru crutarea proteinelor in cazul restrictiei proteice)
  • Utilizarea sarii/produselor sarate/substituenti de sare
  • Greutatea corporala( retentia de lichide mascheaza greutatea reala)
  • Aport/pierderi de lichide

Modificarile nutritionale in boala renala cronica:

  • Proteine scazute
  • Necesar caloric crescut
  • Sodium scazut
  • Potasiu scazut
  • Lichide scazut
  • Fosfor scazut

Recomandarile nutritionale :

Proteinele:

  • Initiarea precoce a unei diete sarace in protein( > 30 g) si fosfor cu sau fara ketoaalogi incetineste sau stopeaza degradarea renala
  • O restrictive severe u controleaza efficient simptomele uremiei =, este monotona, si poate provoca malutrtie
  • Calitatea proteinelor devine foarte importanta ( cea mai mare parte din acestea trebuie sa fie de origine animal)
  • Proteinele cu inalta valoare biologice sunt protein complete( provenienta aimala) contin toti aminoacizii esentiali
  • Proteinele cu valoare biologica scazuta sunt protein incomplete, de origine vegetala, carora le lipsesc  aminoamizi esentiali
  • La ratia zilnica se adauga cantitatea de protein pierdute prin urina in 24 de ore

 

Cotinutul in protein cu valoare biologica inalta/joasa

Alimente cu protein cu valoare biologica inalta:

Aliment Marime portie Continut protein( g)
ou 1 7
Lapte,iaurt ½ cana 4
Carne,peste,branza 30 g 7

 

Alimente cu valoare biologica scazuta

Aliment Marime portie Continut protein(g)
Paine 30 g =o felie 3
Cereale, paste, orez ½ cana 3
Legume ½ cana 1-4
Fructe ½ cana 0.5-1

 

Reducerea cantitatii de protein consumate- recomandari:

Limitarea cantitatii de lapte la 60 ml

Limitarea cantitatii de carne de la mese la 60 g

Excluderea oricarui sortiment de branza si nuci( bogate in protein si fosfor)

Caloriile pierdute prin reducerea proteinelor se pot inlocui prin adios de zahar/miere la ceai si suplimentarea grasimilor utilizate la legume.

 

Calcularea necesarului caloric:

Greutatea ideala( in kg)= 50 + 0,75( Talia-150) + 0,25( Varsta-20)

Pentru femei se inmulteste valoarea obtinuta cu 0,9

Necesarul caloric total= GiX 35 kcal- normopoderali

= Gix25-30Kcal- obez

= GiX40 kcal- subponderali

Sodiul si apa:

In stadiul final al bolii renale ( pacient nu urineaza)-2-3 g sare Na Cl/zi

Apa: Aport de apa= Diureza( cantitatea de urina eliminate pe zi)+ 500 ml

 

Restrictia de Sodiu:

Diete cu 4000-5000 mg Sodiu: ½ lingurita de sare : cantitati limitate din alimente bogate in sodium

Diete cu 2000 mg Sodiu: : max ½ lingurita de sare pe zi si se exclude alimentele bogate in sodium( evitare lapte < 500 ml)

Diete 1000 mg Sodiu: fara sare la gatit, se exclude alimentele cu adaus de sare( evitare lapte si max 4 felii de paine)

Diete 500 mg sodium: fara sare sau alimente cu adaus de sare; se exclude si legumele bogate in sodium( sfecla, morcovi, spanac, telina) paine fara sare, carne 180 g/zi, fara ou

Dieta 250 mg Sodiu: aceleasi recomandari+ lapte si branza desarate( continut mic de sodiu)

Alimente bogate in Sodiu:

Creier, rinichi

Peste,scoici,crabi,lobster,stridii, creveti

Care

Branza

Ou

Lapte

Potasiul: Majoritatea pacientilor cu insuficienta renala tolereaza un aport normal de Potasiu daca au o eliminare urinara zilnica( diureza)>1 l

Surse de potasiu:

Fructele si sucurile de fructe

Legumele si sucurile de legume proaspete

Alimentele  proaspete si cele congelate contin o cantitate mai mare de potasiu decat cele conservate

Cele coapte retin potasiul, cele fierte pierd potasiul

Carnea

Produsele lactate

In cazul cresterii potasiului in sange( Hiperpotasemie) se recomanda eliminarea frustelor cu un continut mare de potasiu( banana, suc de portocale, cartofi, legume verzi)

 

Detalii practice:

  • Pentru evitarea calcularii zilnice se pot utilize tabele de echivalenta cu portiile specificate
  • Pacientii cu insuficienta renala pot suferi deteriorarea apetitului pe parcursul zilei si trebuie incurajati sa aibe un mic dejun consistent
  • Pacientii pot avea tulburari ale gustului- se pot utilize plante aromate si condimente

 

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *